• Cts. Kas 23rd, 2024

PARLAR MEDYA

HABERLER

Azerbaycan -Türkiye Gençlik Forumu

ByYilmaz Parlar

Mar 9, 2024

Azerbaycan -Türkiye Gençlik Forumunda Neler Konuşuldu

 06 mart 2024 Çarşamba günü  Azerbaycan Gençlik Vakfının desteği, Gençlerin Töhfesi Sivil Toplum Kuruluşunun organizatörlüğü, Yurtdışı Turkler Toplulukları Başkanlığı (YTB), Türkiye Azerbaycan Dernekler Federasyonu, Azerbaycan-Türkiye Gıda Güvenliği Sivil Toplum Kuruluşu, Yeni Çağ Medya Grubu, TİMBİR, Academix Gelişim ve Kariyer Merkezi paydaşlığı ile Küreselleşmede Kültürlerarası Dialoğun Rolü: “Azerbaycan Türkiye Uluslararası Gençlik Forumu” gerçekleştirildi.


 Her ne kadar Türk Toplumlarının kültürü ortak olsada; Küreselleşmede Kültürlerarası Diyalogun Rolü, Farklılıkların Birleştirici Gücü önemlidir.

 Küreselleşme süreciyle birlikte kültürlerarası diyalogun rolü büyük önem kazanmıştır. Kültürler arasındaki iletişim, anlayış ve etkileşim sürecini ifade eden bu kavram, küresel dünyada daha iyi bir anlayış, hoşgörü ve işbirliği ortamının oluşturulmasını hedefler

Küreselleşme, dünyayı daha da yakınlaştıran ve etkileşimi artıran bir süreç olarak karşımıza çıkıyor. Bu süreç, farklı kültürler arasında birçok zorluğu da beraberinde getiriyor. Ancak kültürlerarası diyalog, bu zorlukların üstesinden gelmek ve küresel toplumda birlikte yaşamanın yollarını bulmak için kritik bir öneme sahip.

Bu diyalog ile kültürel mirasın korunması, kültürel bozulmaların önlenmesi ve kültürel çatışmaların azaltılması sağlanır. İnsanların kendilerini ifade etme ve diğer kültürlerden öğrenme yeteneklerini geliştirerek küresel düzeyde daha ileri düzeyde bir karşılıklı işbirliği ortamı yaratır.

 Azerbaycan İstanbul Konsolosu Zaur Allahverdizade’nin katılım gösterdiği forum  saygı duruşu, Türkiye ve Azerbaycan’ın milli marşlarının seslendirilmesi ile başladı.

 Forumun açılış konuşmasında Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanlığı İctimai Konsey üyesi, Gençlerin Töhfesi STK başkanı Asim Valiyev, proje başkanı, Azerbaycan-Türkiye Gıda Güvenliği Sivil Toplum Kurluşu Başkanı Mehseti Hüseynova,

 YTB İstanbul Ofisi Koordinatörü Emre Oruç, İstanbul Konsolosu Zaur Allahverdizade, Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu Başkan Vekili Parviz Mammadzade, Yeni Çağ Medya Grubu başkanı Agil Alesger, İstanbul – Türkiye Azerbaycan Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Sefer Karakoyunlu, TİMBİR Başkan yardımcısı, İstanbul Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Adil Koçalan, Demokratik Azerbaycan için Gençler STK Başkanı Elmeddin Behbut,  Ak Parti İstanbul Gençlik Kolları Dış İlişkiler Başkanı Mustafa Kanyılmaz, Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneğinin (BULTÜRK) yayın organı Bulgaristan Gazetesinin Bultürk Genel Başkanı Rafet Ulutürk yaptı.

 Forum kapsamında “Karabağ ve Batı Azerbaycan kültürel mirası” konulu oturum Azerbaycan Diaspora Enformasyon Merkezi Başkanı Toğrul Allahverdili moderatorlüğünde siyaset bilimcisi, gazeteci Güngör Yavuzaslan,  Ulusal Kanal haber spikeri Yeşim Eryılmaz, bloger-gazeteci Aysu Mola ve  aktivist, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi doktor adayı Rashid Mustafazade’nin katılımıyla devam etti.

 “Karabağ Zaferinin kazanılmasında Azerbaycan Türkiye stratejik müttefikliğinin önemi” konulu 2. oturum  Batı Azerbaycan araştırmacısı Anar Can Kıtay’ın moderatörlüğü, akademisyen, Diaspora Bakanlığı yetkilisi Cavid İsmayıl, Türkiye Azərbaycan Dernekleri Federasyonu koordinatörü Altay Mirzalıyev, gazeteci, aktivist Natiq Çıragzade, Kazak Türkleri Eğitim Araştırma Derneği Genel Sekreteri Orhun Akdağ ve Nihat Nesirzade’nin katılımıyla yapıldı.

 Karabağ, Transkafkasya’nın dağlık kesiminde yer alan tarihi ve kültürel bir bölgedir. Bu bölgeyle ilgili sorunlar 20. yüzyılın sonunda keskin bir şekilde alevlendi ve bu, Ermenistan ile Azerbaycan arasında karmaşık bir siyasi, bölgesel ve etnik çatışmayı temsil ediyordu.

 Karabağ, coğrafi olarak Azerbaycan toprakları içerisinde yer almasına rağmen, etnik açıdan ağırlıklı olarak Ermeni nüfusu barındırmaktadır. Bu nedenle bölge, yıllardır iki ülke arasında tansiyonun yükseldiği bir alan olarak bilinir.

 20. yüzyılın başından itibaren Karabağ meselesi tartışmalı hale gelmiş ve modern tarihte iki büyük savaşa yol açmıştır. Ermenistan ile Azerbaycan arasında Karabağ topraklarındaki ilk silahlı çatışma 1980’lerin sonu – 1990’ların başında meydana geldi ve 1994 yılına kadar sürdü. Bu savaş sonucunda Ermenistan, Dağlık Karabağ ve çevredeki yedi bölge dahil olmak üzere bölgenin büyük bir bölümünü işgal etti.

 Ancak Karabağ’ın statüsüne ilişkin çelişkiler ve gerginlikler ortadan kalkmadı, tam tersine yoğunlaşmaya devam etti. 2020 yılında Azerbaycan, bölgedeki hakimiyetini tekrar sağlamak için bir askeri operasyon başlatdı.

Bu çatışma yaklaşık altı hafta sürdü ve Kasım 2020’de ateşkes imzalanmasıyla sona erdi. Azerbaycan, Dağlık Karabağ ve çevredeki yedi bölge de dahil olmak üzere bölgenin büyük bir bölümünün kontrolünü yeniden ele geçirdi.

 Çözüm arayışlarının sürdüğü bir mesele olarak hala gündemde yerini korumaktadır. Tüm tarafların çatışmaların sona ermesi ve bölgede barışın sağlanması için çaba harcaması beklenmektedir. Bu çatışmaların sona ermesiyle birlikte, bölgede istikrarın ve barışın sağlanması önemli bir hedef haline gelmiştir.

 Forum sonunda destekçilere ve konuşmacılara teşekkür plaketi, katılımcılara sertifika takdim edildi.

 yilmazparlar@yahoo.com