• Per. Nis 25th, 2024

95. GAZİ KOŞUSU

ByYilmaz Parlar

Haz 27, 2021


At mı ? Jokey mi ?

26 Haziran 2021 Cumartesi günü Hipodromda, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün adına 1927 yılından bu yana düzenlenen Gazi Koşusunun 95 ncisini, öncesinden 6 kez üst üstde kazanan Jokey Ahmet Çelik, Sanem Kahraman’ın sahip olduğu Burgas isimli at ile birinci gelerek rekorunu 7. keze çıkardı.

Gençlik Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Gazi Koşusu Birincilik ödülü At heykelini  at sahibi Sanem Kahraman’a verirken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’da kazanan Jokey Ahmet Çelik’e birincilik plaketini takdim etdi.

Hüner At da mı ? Jokey de mi?

Ve atlar? Servet sembolize eden, güç ve mükemmellik örneği bu asil hayvanlar, çeviklik , görkemli güzellik , özveri ve aynı zamanda – duyarlılık ve kırılganlık özellikleriyle ne muhteşem bir yaratıklardır. Yelenin altına gizlenmiş özgürlük unsuru sahip atlarda akla gelen ilk şey, uçsuz bucaksız tarlalar ve çayırlar arasında tam hızda koşmaları ve buradan ilham alınarak yapılan bir at yarışıdır. At ve jokey birbirleri ile duygusal bağ kurmazlarsa bütünlük sağlanmaz ve başarı gelmez..

 Sanatta sembolik bir imge olarak at

At, genel olarak, bir insanı medeniyete sırtında getirdi. Ama o günler bitti. Teknik ilerlemenin bir sonucu olarak, at tamamen değiştirildi. Sadece at severler, sadece sporcular . Ancak binicilik sporunun herhangi bir tezahürüyle ilgilenen insanlar şimdi varlığını destekliyor. Ve her şeyden önce binicilik sporları sayesinde haralar ayakta kalmıştır. 

Atlar, kedi ve köpeklerden daha karmaşıktır. Köpekler ve kediler a priori bir kişiyle yaşamalıdır – bir apartman dairesinde, bir evde veya bir bahçede, farketmez. 

Atlar güzel sanatlar ilk nesnelerden biri, mağara resimlerinde tasvir ve çok sayıda heykellerde kullandı. Atlar eski zamanlardan beri kutsal hayvanlar olarak kabul edilmiştir. 

Doğurganlık ile ilişkilendirilirler ve alametler, büyücüler ve pagan tanrıları ile bağlantılıdırlar. Birçok insan bu hayvanların dış güzelliğinden ilham aldı, ama aynı zamanda başka bir şey hissettiler. 

İlk defa 10 Haziran 1927 yılında yapılan ve  Hacı Bekirzade Ali Muhittin Bey’in sahibi olduğu Neriman adlı Safkan İngiliz kısrağı Jokeyi İhsan Atçı’nın kazandığı Gazi Koşusu’nun en önemli özelliği, üç yaşlı safkan İngiliz taylarının yarış hayatlarında sadece bir kez katılabilmeleridir. Çim pistte 2 bin 400 metre mesafeli koşuya bu yıl 21’i erkek, 1’i dişi olmak üzere 22 at katıldı.

Kıyafet kurallarına uyulmasına kadar tüm önemli gelenekleri kesinlikle koruyan, Şapkalar, kostümler ile yarış atmosferi bütünleşir.  

At yarışları, sanki seçkinciliğini, ana akımdan bilinçli bir şekilde izole edilmesini vurgular gibi, onlara dokunmaya karar veren herkese en katı gereksinimleri empoze eder. 

At yarışı son derece eğlenceli bir yarışma türüdür. Yarış, kural olarak, sadece iki dakika sürer, bu nedenle tribünlerdeki duygular en yüksek konsantrasyondadır. Ve sembolik bir nitelik olan bahisler, heyecanı alevlendirir. 

Dünyada sadece en itibarlı üç ırk vardır: İngiliz Safkan, Arap Safkan ve Akhal-Teke. Bu cinslerin atları kaslı ve güçlüdür, uzun güçlü bacaklara sahiptir, kafaları küçüktür ve vücutları uzundur. “İngilizler” dünyanın en hızlısı olarak kabul edilir, Doğal olarak, İngiliz Safkan en pahalı ırktır. 

yilmazparlar@yahoo.com

95. GAZİ KOŞUSU

At mı ? Jokey mi ?

26 Haziran 2021 Cumartesi günü Hipodromda, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün adına 1927 yılından bu yana düzenlenen Gazi Koşusunun 95 ncisini, öncesinden 6 kez üst üstde kazanan Jokey Ahmet Çelik, Sanem Kahraman’ın sahip olduğu Burgas isimli at ile birinci gelerek rekorunu 7. keze çıkardı.


Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/parlarmedya.com/httpdocs/wp-includes/comment-template.php on line 1457
6 thoughts on “95. GAZİ KOŞUSU”

Bir cevap yazın