5. BOĞAZİÇİ ZİRVEDE KADINLARIN SESİ
Four Seasons Hotel'de “Yarının değişen senaryoları- Zorlukları Anlamak
ve Diyaloglar gerçekleştirmek” ana temasıyla 5ncisi düzenlenen 5. Boğaziçi
Zirvesi'nin “Kadın –Erkek EşitliğineKöprü Olmak” temalı 5.
Panelinde, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu İstanbul ve Marmara Bölge Başkanı,
İTO Telekomünikasyon Meclis Üyesi Hatice Güner Kal kadınların sesi oldu.
Türkiye toplumsal cinsiyet eşitliğinde nerede? sorusuna Hatice Güner Kal önce Küresel ufuk turu atarak, Dünyadaki yerimizin verilerini verdi.
“Dünya Ekonomik Formu 2014 Toplumsal Cinsiyet Uçurumu raporu”na göre
142 ülke içinde 125. sıradayız.
DEF in raporuna göre Türkiye 2006 yılından beri toplumsal cinsiyet eşitliğinde %5.7 lik bir ilerleme kaydetti.
Dünya da duruma bakılırsa İskandinav ülkeleri başı çekmektedir. Yemen ise sonlardadır.
Karnemiz şu şekildedir;
Ekonomik katılım ve fırsat eşitliğinde; eşit işe eşit ücret kategorisinde 87. sırada
Gelir eşitliğinde 120. sırada
Kanun yapıcılar ve yöneticilerde eşit temsilde 111. sırada
Siyasi güçlenmede; Parlementoda kadın temsilinde 98. sırada, Bakanlar arasında kadın temsilinde 133. sırada
Eğitimde okur-yazarlıkda 103. sırada
Görüldüğü gibi karnemiz pek parlak degil.” Sözleriyle önce yerimizin tesbitiyle, Evrensal sıralamadan Türkiye içine döndü.
“Türkiyedeki kadın istihdamına göz attığımızda kadınlarımız %30 seviyelerinde, erkekler ise %70 seviyeleri görülmekte olup nüfusun yarısı kadındır. İstihdam da erkek çalışanın yarısından bile az olan kadın çalışan sayısı tablonun vahimliğini gözler önüne sermektedir.” Şeklinde acı tabloyu vurguladı.
Olması gerekenlerin vazgeçilmezi olarak “Bir ülkenin ekonomisinin gelişmesi beşeri sermayenin kullanılmasına bağlıdır.” Sözüyle zihinlere gönderme yaptı.
Türk kadın istihdam rakamlarına işaret ederek, “28 milyon çalışabilir kadın nüfusumuzun sadece 8 milyonu çalışmaktadır ki bunun da yarısı hizmet sektöründedir. En önemlisi de kayıt dışıdır.” Dedi ve kadın kurulunun hedeflerini sıraladı.
“TOBB İstanbul KGK olarak hedefimiz daha fazla kadına ulaşarak daha fazla girişimci yaratmak, istihdam yaratmak ve girişimcileri desteklemektir.” Çalışmalarından örneklemeleri vererek projelerini açıkladı.
“Bu amaçla TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu olarak kadınların Mobil Teknolojileri sektöründe istihdam etmeleri için “Teknoloji Melekleri” adlı projemizi, İTO ve İTİCU, Kalkınma Ajansı, İşkur birlikteliğinde kalkınma ajansından hibe alarak hayata geçirdik. İstihdam, Girişimcilk ve Silikon Vadisine uzanan bu proje ile kadınlarımız artık teknoloji uzmanı olarak iş hayatına atılacaklar ve iş fikirlerini hayata geçirme imkanı elde edeceklerdir.”
Kadın sorunlarını çözümü hakkında ise;
“Kadınlarımız iyi eğitimler alarak devletin önemli kademelerinde görevler almalı ve hemcinslerini destekleyen yasaların çıkmasını sağlamalıdır.
Eşitliği sağlamak ancak üniversiteli kadın sayısını artırarak ve kadınların iş hayatına girmelerinin ve eşit işe eşit ücret politikasının işlerliğini ve iş yerlerinde kadın çalışan sayısını artırmaya yönelik kotalar koymakla sağlanır. Kadınlar evlenip iş hayatından çekilmelerini engellemek için esnek çalışma saatlerine ve çocukları için uygun kreş imkanlarının sağlanması gerekmektedir.
Başarılı olmuş kadınlarında hemcinsleri ile dayanışma içinde olmalı ve yeni girişimcilere destek olmalı yol göstermelidir.” Şeklinde özetledi.
Hatice Güner Kal, sisteme itirazını ve başarı için gerekenleri “Biz önce iş dünyasındaki Egosistemi yok etmeliyız. Herkesin bilgilerini paylaştığı ve birbirini gelişmesi için desteklediği, hata yapmanın ve başarısızlığın doğal olduğu özgüven patlaması yaşanan bir ortamda başarmamak ve girişimci olmamak imkansızdır.”sözleriyle açıkladı.
Gerek Kurulun ortak gerekse kendi yorumunu ekleyerek “Daha iyi bir gelecek ancak eğitimli kızlarımız ve onların yetiştirdiği evlatlarla olur. Girişimcilik Türkiye’ nin gelişmesini ve istihdamı artırmanın tek yoludur. Türkiye de 1 milyon 224 bin girişimcinin 109 bini kadın olup kadın sayısı 1 milyonlarla telafuz edilmeye başladığında başarıyı yakalamış oluruz.” sözleriyle konuşmasını noktaladı.
yilmazparlar@yahoo.com
|
|